Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym

15 lutego 2024Aktualności0

Szerokie wykorzystanie stali nierdzewnej w branży spożywczej wynika przede wszystkim z jej właściwości. Jest ona niezwykle trwałym, odpornym na korozję czy uszkodzenia mechaniczne materiałem, z którego wytwarza się zarówno elementy konstrukcyjne maszyn, urządzeń, jak i wyposażenie. Stal nierdzewna okazuje się wyjątkowo wytrzymała na obciążenia, a twardość powierzchni oraz duża odporność na ścieranie sprawiają, że jest niezastąpiona w przemyśle produkcji żywności. Co ważne, jest też łatwa w utrzymaniu oraz stosunkowo tania, gwarantując długą bezproblemową eksploatację.

Jakie wymagania musi spełniać stal nierdzewna wykorzystywana w branży spożywczej?

W przemyśle spożywczym kluczowe jest przede wszystkim zachowanie wysokich standardów bezpieczeństwa żywności, co sprawia, że wszystkie procesy technologiczne planowane są w taki sposób, by zminimalizować ryzyko przedostania się do produktów jakichkolwiek zanieczyszczeń. Służy temu używanie maszyn, urządzeń i wyposażenia ze stali nierdzewnej, którą z łatwością można wyczyścić i zdezynfekować. Stal nierdzewna cechuje się doskonałą odpornością na korozję, minimalizując ryzyko:

  • jej wpływu na właściwości wyrobów,
  • rozwoju bakterii,
  • przedostaniu się rdzy do produktów po jej odspojeniu.

Stosowana w zakładach przetwórstwa żywności stal nierdzewna musi spełniać szereg wymagań – m.in. wymogów nakładanych przez Unię Europejską – które potwierdzają jej bezpieczeństwo stosowania w branży spożywczej.

AISI 304 – stał austenityczna dla przemysłu spożywczego

Chromowo-niklowa stal o niskiej zawartości węgla jest bez wątpienia najchętniej stosowanym materiałem do produkcji elementów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna AISI 304 cechuje się doskonałą odpornością na korozję oraz działanie wody, pary wodnej, kwasów spożywczych, a także kwasów organicznych i nieorganicznych. Z uwagi na jej chemiczną obojętność w kontakcie z produktami spożywczymi, a także detergentami stosowany podczas mycia urządzeń, jest powszechnie stosowana do produkcji wyposażeniaprzemyśle spożywczym, a także browarniczym, kosmetologicznym bądź farmaceutycznym. Warto zaznaczyć, że nie jest ona nośnikiem zapachu, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako tworzywo na tace, stoły, miski czy beczki.

W Chemax-Tech prezentujemy nowoczesne rozwiązania dla przemysłu spożywczego, w tym wykonane ze stali nierdzewnej AISI 304 akcesoria, takie jak:

Zapraszamy!