https://chemaxtech.pl/wp-content/uploads/2023/11/2.jpg

Project: Wózek wędzarniczy typu „H”

Title:

Description:

Wózek wędzarniczy typu „H”

2.jpg

Wózek wędzarniczy to niezbędne wyposażenie w każdym zakładzie przetwórstwa mięsa niezależnie od jego wielkości.
Zastosowanie 6 kół z przechyłem pozwala na bardzo łatwe manewrowanie i obracanie wózkiem.

    • ze stali nierdzewnej AISI 304
    • 2 pary wygodnych uchwytów
    • standardowo mocowane są koła o wytrzymałości temperatury w zakresie od -20 do +80 °C, odpowiednie przy nowoczesnym wędzeniu
    • możliwość zamiany kół na bardziej wytrzymałe (do 120 lub nawet do 250 °C), odpowiednie przy tradycyjnym wędzeniu lub gdy wózki mają mieć inne zastosowanie niż przy wędzeniu
    • dostępne również półki uniwersalne na kije i tace
    • konstrukcja wózka umożliwia wsuwanie jednego niezaładowanego wózka w drugi, co

pozwala na zredukowanie miejsca potrzebnego do ich przechowywania na terenie

zakładu produkcyjnego

  • wymiary (mm): 1021x985x1970 (na kije 1000 mm)

 

Na życzenie klienta jest możliwe zaprojektowanie wózków z innymi wymiarami, liczbą lub konstrukcją półek.

Wózek wędzarniczy typu H — jak go używać?

Wózek wędzarniczy, na którym można umieścić kije albo tace do wędzenia kiełbas, szynek i innych wyrobów, znacząco usprawnia proces obróbki mięsa. Dzięki niemu do komory wędzarniczej nie tylko zmieści się dużo produktów, ale też sprawnie przebiega manewrowanie — w tym wyjmowanie oraz dokładanie towarów do wędzenia. Aby jednak wózek spełniał swoje zadanie przez wiele lat, należy prawidłowo go używać i konserwować. Poprawna obsługa wózka wędzarniczego typu H obejmuje:

  • kontrolę powierzchni, na której ma stać wózek — podłoże musi być płaskie, aby zapewnić stabilność podczas umieszczania wyrobów, transportowania ich do wędzarni oraz w trakcie wędzenia w komorze,
  • dbanie o równomierny rozkład ciężaru na kijach lub tacach umieszczonych na wózku. Ważne jest to, aby po obu stronach wózek był dość równomiernie obciążony, dzięki czemu nie dojdzie do jego przewrócenia albo uszkodzenia;
  • kontrolę stabilnego umieszczenia kijów lub tac — przed wstawieniem wózka w wędzarni należy upewnić się, że nie dojdzie do wypadnięcia kijów w trakcie transportu albo podczas wędzenia,
  • ostrożne manewrowanie — wózek wyposażony został w aż 6 kółek, jednak należy z odpowiednią ostrożnością manewrować wózkiem, aby w trakcie transportu kije nie wyskoczyły,
  • po zakończeniu wędzenia, gdy wózek osiągnie temperaturę pokojową, należy dokładnie usunąć z niego resztki mięsa i ewentualne zanieczyszczenia. Musi być idealnie czysty przed ponownym użyciem;
  • regularnie smaruj ruchome części, aby utrzymać płynne działanie kółek itp.,
  • po zakończeniu użytkowania, gdy wózek nie jest chwilowo potrzebny, możesz kilka identycznych egzemplarzy wygodnie złożyć, oszczędzając przy tym mnóstwo miejsca.

Szukasz profesjonalnego wyposażenia do zakładu przetwórstwa mięsnego? Skontaktuj się z nami, by zamówić gotowy wózek wędzarniczy typu H albo dostosować wózek do indywidualnych potrzeb.